Gal Ben Moshe

Gal Ben Moshe
My journey, on your plate
Gal Ben Moshe, rodák z Tel Avivu, je michelinský šéfkuchař proslulý svým inovativním pojetím moderní levantinské kuchyně. Své kulinářské putování začal již v patnácti letech, kdy se po rozvodu rodičů musel postarat o rodinu. Svůj talent poté rozvíjel v některých z nejprestižnějších světových restaurací, mimo jiné v Maze v Londýně pod vedením Jasona Athertona, u Marcuse Wareinga v The Berkeley, v Hibiscusu a také v Alinea v Chicagu pod Grantem Achatzem. Tyto zkušenosti formovaly jeho preciznost, kreativitu a vášeň pro spojování globálních technik s bohatými chutěmi jeho blízkovýchodního dědictví.
V roce 2012 se Gal přestěhoval do Berlína, který ho zaujal svou dynamickou gastronomickou scénou. Zde otevřel restauraci GLASS, a později Prism, která v roce 2020 získala michelinskou hvězdu a udržela si ji pět po sobě jdoucích let. V Prismu, společně se svou sommeliérskou partnerkou Jacqueline Lorenz, vytvářel intimní a téměř divadelní kulinářské večery pro 18–24 hostů, s pokrmy jako pečené hřebenatky s mediteránským daši či grilovaná mořská štika marinovaná v shio koji. Jeho menu propojuje kouřové, historické chutě Levantu s evropskou rafinovaností a vytváří příběh vzpomínek a inovací.
Mimo Prism zasahuje Galův vliv i do kuchyně v telavivském Pastelu a na kulinářskou scénu v Dubaji. Byl zařazen mezi 100 nejlepších šéfkuchařů Německa (58. místo podle 100 Best Chefs Germany). Jeho kuchyně zpochybňuje tradice, objímá globalizovanou paletu chutí a přitom zůstává věrná svým kořenům. Neúnavná snaha o dokonalost a schopnost vyprávět příběhy prostřednictvím jídla z něj učinily průkopníka berlínské gastronomické scény, který si dokáže získat hosty každým servírovaným pokrmem.